Vesni Pusić uručen orden Viteza Nacionalnog reda Legije časti

Vesna Pusić

Bivšoj ministrici vanjskih i europskih poslova Vesni Pusić, u srijedu 17. siječnja, u rezidenciji francuskog veleposlanika, uručen je orden Viteza Nacionalnog reda Legije časti, kojim joj je bivši predsjednik Francuske Francois odao priznanje za zalaganje europskim ciljevima te za doprinos između Francuske i Hrvatske.

Orden Viteza Nacionalnog reda Legije časti Vesni Pusić će uručio je veleposlanik Francuske Republike Njegova Ekselencija Philippe Meunier.

„Znali ste prenijeti europske vrijednosti i toleranciju koje dijelimo, naše zajedničke vrijednosti. Vašim osuđivanjem govora mržnje, Vašim interesom za suradnju s manjinama, Vašom brigom za vrijednost kulturne i etničke raznolikosti Hrvatske, Vašim humanim govorom o prihvaćanju izbjeglica. Danas, obrana tih zajedničkih vrijednosti ostaje potpuno aktualna. Kao što je istaknuo predsjednik Macron, izgradnja Europe suočava se s novim izazovima koji je stavljaju na iskušenje i zahtijevaju od nas novi napor u cilju obnove. Temelj koji nam je prije svega potreban za jačanje je naš suživot, kako bi naša Unija postala veliki demokratski i suveren prostor na kojem će cvasti naša zajednička sudbina.“ – rekao je u svom obraćanju Vesni Pusić veleposlanik Meunier.

Vesna Pusić rekla je, zahvaljujući veleposlaniku, kako joj je „ obrazloženje gotovo jednako drago kao odlikovanje “, u kojem stoji da joj se odlikovanje dodjeljuje za doprinos europskoj ideji te suradnji između Hrvatske i Francuske.

„Ponosna sam što smo uspjeli napraviti taj prvi korak i ući u EU, no europska ideja i europske vrijednosti počinju propadati onog trena kad se za njih prestane zalagati i zato na njihovom razvijanju i promociji moramo kontinuirano raditi“, rekla je Pusić, dodavši kako joj je posebno drago da „u ovim teškim vremenima za EU“, odlikovanje dolazi upravo od Francuske. „Francuski izbori završili su fantastično ne samo za Francusku, nego za cijelu EU, a energija i inspiracija novoizabranog predsjednika Emanuela Macrona privukla je cijeli europski kontinent“, zaključila je Pusić.

Ima li ljevica jačeg kandidata od Milanovića?

Nacionalni red Legije časti najviše je francusko odlikovanje koje se dodjeljuje kao priznanje za vojne ili civilne zasluge bez obzira na porijeklo primatelja pod uvjetom da je kandidat za odlikovanje privržen temeljnim idejama Francuske revolucije, a to su sloboda, jednakost i bratstvo.

brzojav.info / zagreb.info

One Comment on “Vesni Pusić uručen orden Viteza Nacionalnog reda Legije časti”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.